Projekty, do kterých jsme zapojeni

OPJAK

Cílem realizace projektu je přispět k zajištění rovného přístupu ke kvalitnímu a inkluzivnímu vzdělávání pro všechny děti, žáky a účastníky zájmového vzdělávání prostřednictvím podpůrných personálních pozic, vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení, vzájemného sdílení zkušeností, spolupráce a podpory zavádění inovativních metod výuky.

MŠ Sedlčany projekt zahájila 1. 9. 2023. Ukončení projektu je plánováno na 30. 8. 2025. Škola v tomto projektu získala finanční dotaci ve výši 986.688,-Kč, které využila na personální podporu v podobě Školního asistenta. 

OPJAK I.

 

Obědy do škol 

 

Škola bez cukru

Cíle projektu Škola bez cukru

http://www.skolabezcukru.cz

Odpovědnost za stravovací návyky včetně konzumace cukrů u dětí spočívá na rodičích. Konzumace slazených nápojů je ale prokazatelně škodlivá, škola by se tedy jako výchovně-vzdělávací instituce neměla na rozvoji tohoto škodlivého návyku podílet. 

Naopak přístup školy může být příkladem a motivací pro rodiče provést obdobné změny i v domácnosti. Úspěšná realizace projektu může představovat pozitivní příklad i pro ostatní školy, zřizovatele, ale i pro centrální instituce typu Ministerstva zdravotnictví.

Cílem inciativy není vyškrtnout z jídelníčku všechny cukry bez rozdílu, ale omezit nadměrnou konzumaci těch škodlivých. Pokud pije vaše dítě vodu a „neláduje" se celý den sladkostmi, můžete ho vzít na zmrzlinu zcela bez výčitek.

  • snížení konzumace slazených nápojů a sladkostí dětmi jako prevence dětské obezity a zubního kazu

  • zvýšení povědomí o zdravé výživě mezi dětmi, rodiči a zaměstnanci školy

Není cukr jako cukr

Sacharidy jsou spolu s bílkovinami a tuky nezbytnou součástí stravy. Jako cukry pak označujeme jednoduché sacharidy, které se zpravidla vyznačují sladkou chutí. Lidské tělo se bez sacharidů neobejde, kromě sladkých cukrů mezi ně patří např. i laktóza nebo zdraví velmi prospěšná vláknina. Pokud se bavíme o škodlivosti cukrů, máme na mysli právě jednoduché cukry, cukry do potravin přidané a cukry v nápojích. 

Škola bez cukru a "spotřební koš"

Projekt Škola bez cukru uspěl se svým požadavkem na úpravu vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování a v dubnu 2024 MŠMT rozeslalo všem školám a školkám v ČR nové stanovisko k příloze 1 této vyhlášky.

O co jde?

Velmi zjednodušeně - podle dosavadního výkladu mělo využití cukru ve školním stravování nejen horní, ale i spodní limit. Jinými slovy školní jídelna měla povinnost do dětí určité množství volného cukru nějak dostat. Tento výklad byl fakticky chybný, navíc zcela v rozporu se současnými výživovými doporučeními, nicméně byl uplatňován po mnoho let a byl závazný jak pro školy, tak pro kontrolní orgány, které na plnění norem v rámci tzv. spotřebního koše dohlížejí.

To vše je ale už naštěstí minulost!

Díky naší iniciativě a pomoci SZÚ vydalo nyní Ministerstvo zdravotnictví aktualizované stanovisko, které konečně tento stav napravuje. Nyní platná formulace konstatuje, že snížení množství volného cukru směrem k nule je nejen možné, ale i vhodné a žádoucí! Toto stanovisko je závazné jak pro školy a školky, tak pro krajské hygieny a Českou školní inspekci, které na plnění tzv. spotřebního koše dohlížejí.

Tato úprava rozvazuje ruce všem ředitelkám a ředitelům, kteří chtějí ve své škole nebo školce omezit spotřebu cukru nebo vyřadit z nabídky slazené nápoje a dosud tak z obavy z postihu neučinili. V současnosti totiž už neexistuje žádná zásadní překážka k razantnímu omezení konzumace volného cukru ve školním stravování.

Děkujeme a velmi si vážíme pomoci všech, kteří se angažovali a pomohli nám tuto změnu prosadit, ať už na SZÚ, MZ nebo MŠMT.

Škola bez cukru a MŠMT.webp 

#NECHMELDETI

Kampaň za uvědomělý postoj rodičů při podávání alkoholu dětem.

Věděli jste že?

Nealkoholická ochucená piva obsahují průměrně 0,23 % alkoholu.
Nejznámější Birell pomelo & grep 0,34 %.

Více informací na https://www.alkohol-skodi.cz/article/blog/nechmel-deti/.

 

Nechmel děti