Stravování

Stravu odhlašujte do 7.30 hod. na www.strava.cz.

Přihlašování do www.strava.cz

Šafaříkova: Jídelna č. 8513

Na Severním sídlišti: Jídelna č. 8514

Sokolovská: Jídelna č. 8515

Uživatel: prijmenijmeno (např. novakjan)
Heslo: heslo = datum narození ve tvaru: DDMMRRRR (např. datum narození 5.1.2020 heslo: 05012020)

Aplikace strava.cz Vám umožní přihlašovat či odhlašovat stravu prakticky odkudkoli a kdykoli.  Přihlašování probíhá pod uživatelským jménem a je chráněno heslem.

Automaticky jste přihlášeni k CELODENNÍMU stravnému. Dopolední přesnídávka je automaticka připojena k obědu. 

V aplikaci www.strava.cz si tak odhlašujete nejen stravné v případě absence, ale i odpolední svačiny. 

Pokud někdo ztratil nebo neobdržel přístupové údajen do aplikace www.strava.cz, prosím pište na: jidelna@ms-sedlcany.cz.

Další možnosti odhlašování stravy do 7,30hod.:

  1. Email jidelna@ms-sedlcany.cz
  2. SMS na tel.č. +420 776 321 548

První den absence z důvodu nemoci je možné odebrat stravu do přinesených jídlonosičů. Tuto skutečnost oznamte přímo do kuchyně vašeho pracoviště:

Kuchyně Šafaříkova - +420 774 078 391

Kuchyně Na Severním sídlišti - +420 774 729 773

Kuchyně Sokolovská - +420 774 751 301

Cena stravného od 1. 1. 2025
 
děti do 6 let 47 Kč/den (přesnídávka - 11,50 Kč, oběd – 24 Kč, svačina - 11,50 Kč)
 
děti nad 6 let 50 Kč/den (přesnídávka – 12 Kč, oběd – 26 Kč, svačina 12 Kč)

Dle  novely zákona č.110/1997 Sb., paragraf  9a  informují školní jídelny o množství vydávaných pokrmů.

Hmotnost jednotlivých porcí pro strávníky školní jídelny je stanovena podle  receptur (norem a koeficientů) platných pro školní stravování, které jsou k dispozici u vedoucí školní jídelny.

Množství pokrmu dle věkové kategorie

Pokrm

7 - 10 let

3 -6 let

Pečivo, sladké pečivo, moučníky

 1 ks

1 ks

Chléb

60 g

50 g

pomazánky

42 g

30 g

máslo

12 g

10 g

Zelenina, ovoce

84 g

60 g

Přesnídávka, šlehaný tvaroh, jogurt

125 g/1 ks

125 g/1 ks

nápoj

200 ml

200 ml

Kaše ke svačině

300 g

250 g

polévka

180 ml

150 ml

Maso v syrovém stavu

70 g

50 g

Ryba v syrovém stavu

87 g

62 g

Maso s kostí v syrovém stavu

161 g

115 g

Šťáva k masu

30 g

25 g

Plněné knedlíky + posyp

245 g

175 g

Vdolky

175 g

125 g

omáčky

119 g

85 g

Zelenina vařená, dušená

84 g

60 g

Brambory vařené, bramborová kaše

150 g

125 g

Rýže dušená

100 g

80 g

Těstoviny vařené

120 g

100 g

Knedlíky houskové

100 g

80 g

Knedlíky bramborové

120 g

100 g

Pečivo kusové

1 ks

1 ks

Pečivo krájené

60 g

50 g

Salát zeleninový, kompot

70 g

60 g

Zeleninová obloha

30 g

25 g

Alergeny ve školní jídelně

Nařízení evropského parlamentu a rady Evropské unie č.1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům stanoví povinnost uvádění alergenů v případě nebalených potravin a pokrmů.

Toto nařízení nabývá účinnosti 13. prosince 2014 a zasáhlo i školní jídelny – které jsou povinny informovat své strávníky o alergenech  v připravovaných pokrmech a to uvedením u jednotlivých jídel.

SEZNAM ALERGENŮ

Publikovaný ve směrnici 2000/89 ES  od 13.12.2014 směrnicí 1169/2011 EU

  1. OBILOVINY OBSAHUJÍCÍ LEPEK
  2. KORÝŠI a výrobky z nich
  3. VEJCE a výrobky z nich
  4. RYBY a výrobky z nich
  5. PODZEMNICE OLEJNÁ /ARAŠÍDY/ a výrobky z nich
  6. SOJOVÉ BOBY /SOJA/ a výrobky z nich
  7. MLÉKO a výrobky z něj
  8. SKOŘÁPKOVÉ PLODY /mandle, lískové ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich/
  9. CELER a výrobky z něj
  10. HOŘČICE a výrobky z ní
  11. SEZAMOVÁ SEMENA /SEZAM/ a výrobky z nich
  12. OXID SIŘIČITÝ A SIŘIČITANY /v koncentracích vyšších 10mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. VLČÍ BOB /LUPINA/  a výrobky z něj
  14. MĚKKÝŠI  a výrobky z nich

Pokud má vaše dítě podezření na alergii nebo prokázanou potravinovou alergii, jeho možnost stravovat se v mateřské škole se posuzuje vždy individuálně.

Domluvte si schůzku s vedoucí školní jídelny a domluvte se na nejlepším možném postupu a bezpečnosti vašeho dítěte. 

V rámci našeho technického a personálního vybavení, se vám budeme snažit vyjít vstříc.

Tuto záležitost je vhodné řešit ještě před nástupem do školky. Pokud se alergie projeví v průběhu docházky, je nutné okamžitě upozornit třídní učitelky na vaší kmenové třídě.

Budeme potřebovat lékařskou zprávu, kde bude druh alergie vypsaný a podrobný rozpis zakázaných surovin a potravin a také případné následky v případě pozření alergenu, abychom mohli zajistit bezpečnost vašeho dítěte a Dohodu o úpravě stravování v MŠ. 

Dohoda o úpravě stravování dítěte.pdf 

V případě, že reakce vašeho dítěte na případný alergen je životu nebezpečná (např. u ořechů), není možné stravování vašeho dítěte v MŠ zajistit. Bude vám umožněna donáška vlastní stravy

Děkujeme za pochopení.

Recepty připravujeme...

Pokud ale ve školce vysloveně chutná nějaké jídlo, neváhejte se obrátit na paní kuchařky, rády vám recept sdělí. 

Obědy do škol

Cíle projektu Škola bez cukru

http://www.skolabezcukru.cz

Odpovědnost za stravovací návyky včetně konzumace cukrů u dětí spočívá na rodičích. Konzumace slazených nápojů je ale prokazatelně škodlivá, škola by se tedy jako výchovně-vzdělávací instituce neměla na rozvoji tohoto škodlivého návyku podílet. 

Naopak přístup školy může být příkladem a motivací pro rodiče provést obdobné změny i v domácnosti. Úspěšná realizace projektu může představovat pozitivní příklad i pro ostatní školy, zřizovatele, ale i pro centrální instituce typu Ministerstva zdravotnictví.

Cílem inciativy není vyškrtnout z jídelníčku všechny cukry bez rozdílu, ale omezit nadměrnou konzumaci těch škodlivých. Pokud pije vaše dítě vodu a „neláduje" se celý den sladkostmi, můžete ho vzít na zmrzlinu zcela bez výčitek.

  • snížení konzumace slazených nápojů a sladkostí dětmi jako prevence dětské obezity a zubního kazu

  • zvýšení povědomí o zdravé výživě mezi dětmi, rodiči a zaměstnanci školy

Není cukr jako cukr

Sacharidy jsou spolu s bílkovinami a tuky nezbytnou součástí stravy. Jako cukry pak označujeme jednoduché sacharidy, které se zpravidla vyznačují sladkou chutí. Lidské tělo se bez sacharidů neobejde, kromě sladkých cukrů mezi ně patří např. i laktóza nebo zdraví velmi prospěšná vláknina. Pokud se bavíme o škodlivosti cukrů, máme na mysli právě jednoduché cukry, cukry do potravin přidané a cukry v nápojích. 

Škola bez cukru a "spotřební koš"

Projekt Škola bez cukru uspěl se svým požadavkem na úpravu vyhlášky č. 107/2005 Sb., o školním stravování a v dubnu 2024 MŠMT rozeslalo všem školám a školkám v ČR nové stanovisko k příloze 1 této vyhlášky.

O co jde?

Velmi zjednodušeně - podle dosavadního výkladu mělo využití cukru ve školním stravování nejen horní, ale i spodní limit. Jinými slovy školní jídelna měla povinnost do dětí určité množství volného cukru nějak dostat. Tento výklad byl fakticky chybný, navíc zcela v rozporu se současnými výživovými doporučeními, nicméně byl uplatňován po mnoho let a byl závazný jak pro školy, tak pro kontrolní orgány, které na plnění norem v rámci tzv. spotřebního koše dohlížejí.

To vše je ale už naštěstí minulost!

Díky naší iniciativě a pomoci SZÚ vydalo nyní Ministerstvo zdravotnictví aktualizované stanovisko, které konečně tento stav napravuje. Nyní platná formulace konstatuje, že snížení množství volného cukru směrem k nule je nejen možné, ale i vhodné a žádoucí! Toto stanovisko je závazné jak pro školy a školky, tak pro krajské hygieny a Českou školní inspekci, které na plnění tzv. spotřebního koše dohlížejí.

Tato úprava rozvazuje ruce všem ředitelkám a ředitelům, kteří chtějí ve své škole nebo školce omezit spotřebu cukru nebo vyřadit z nabídky slazené nápoje a dosud tak z obavy z postihu neučinili. V současnosti totiž už neexistuje žádná zásadní překážka k razantnímu omezení konzumace volného cukru ve školním stravování.

Děkujeme a velmi si vážíme pomoci všech, kteří se angažovali a pomohli nám tuto změnu prosadit, ať už na SZÚ, MZ nebo MŠMT.

Škola bez cukru a MŠMT.webp